2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Cannes Lions 2017: a magyar csapat nyerte a Young Lions PR fődíjat

közzétéve: 2017-06-26 09:03

Ez egy amolyan tündérmese-szerű történet.

Medina Paloma és Hadnagy Luca, a budapesti HPS PR-osai nem túl nagy meggyőződéssel, de gondoltak egyet a magyar Young Lions válogatóján. A tipikus az, hogy egy art director és egy copywriter alkotnak duót, ezek jellemzően jól összeszokott csapatok. Ők ezzel szemben accountok, vagyis az ügyfelekkel dolgoznak inkább és nem egymással. Ennek ellenére megnyerték a válogatót és Cannesban a biztos vesztesek felszabadító tudatával aztán megnyerték a versenyt is.

Medina Paloma és Hadnagy Luca

Ami azt illeti, eleddig nem találkoztam ennyire szerény kommunikációs szakemberekkel. Pedig tetszik, nem tetszik, elnyerték a világ legrangosabb fiatal PR-osainak szóló verseny fődíját.

A brief

A feladatot a Vöröskereszt adta. A Csád-tó krízise közel 11 millió embert érint a mindennapi szükségletek szintjén, ennek ellenére nem lesz belőle médiahír, mert több évtizedes probléma. A feladat az volt, hogy egy olyan kommunikációs kampányt koncipiáljanak, ami tudatosítja a probléma méretét és adakozásra is buzdít.

A briefet este kapták meg, lefekvés előtt még nem volt körvanalazott ötlet, bár a csírája már adott volt. Másnap 4-5 irányt vázoltak, ezekből végül a legelsőt dolgozták ki, majd koraeste leadták a tíz oldalas prezentációt.

A megoldás

Mi tudja közelebb hozni a magyar embert egy afrikai krízishez? Ez egy 5 000 kilométerre levő történet, amihez értelemszerűen nagyon nehéz kötődni. Valamilyen szemléltetési technikában gondolkodtunk, mert ha nem vizionáljuk az ügyet, nem tudunk sokkolni – meséli Luca.

Szerettük sokat bontogatni az insightot, gondolkodni, tipródni. Már a gépeknél kellett volna lenni másnap reggel, hogy készítsük a prezentációt, de a tengerparton egy szélvihar közepette végül eldöntöttük, hogy bevállaljuk a kockázatot – folytatja.

Mi volt a kockázat? Hogy a lokálisra szabott megoldással rukkoltak elő. Az alapötlet az volt, hogy olyan kilátós távcsöveket telepítenek a Balaton körül, ami valójában egy VR maszk és egy olyan tájat mutat, ami nagyon hasonló, azzal a különbséggel, hogy a Balaton kiszáradt. Az ilyen távcsövek használata eleve pár száz forintba kerül, így az adományozás egyik lépése már meg is történt.

Nem akartuk úgy használni az új technológiákat, hogy nincs értelme. Viszont, amikor jött a kilátós távcsöves ötlet, ami egy 35-pluszos célközönségnél működne, már volt értelme a technológiának, így egy 2017-es kampány lett belőle – meséli Paloma.

Az ötlet második eleme egy olyan jellemzően Balatonos, szelfis, naplementés instagram folyam volt, amiről hiányzik a Balaton. Megmutatják milyen, amikor kiszárad a Balaton.

A zsűri értékelése

A zsűri értékelése két elemet emelt ki. Az egyik az insight erőssége, a másik a lokális ötlet globalizálhatósága. A tavak nagyon erősen jelen vannak a közösségek kultúrájában, kollektív tudatában, így a kampány alapötlete könnyen adaptálható. Hogy lesz-e belőle igazi Vöröskereszt kampány nem tudni, a jogok minden esetre a Vöröskeresztnél vannak. Várjuk a fejleményeket.

5802