2018. április 23. hétfõBéla
EUR = 4.6563 RON
USD = 3.8076 RON
HUF = 1.4953 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,957.03(0.41%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%
Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Az Instagram árnyékos oldala

, ,

közzétéve: 2017-05-22 12:58

közzétéve: 2017-05-22 12:58

Ezt a nyilvánvalóan off bejegyzésemet a szülők figyelmébe ajánlom. Miért? Mert a téma fontossága fordított arányban van a nyilvánosságban elfoglalt helyével.

Hogy mekkorák lehetnek a probléma dimenziói, persze nem tudom. Amit tudok: a hetekben több olyan 10 év körüli kolozsvári kislány Instagram-folyama villant fel előttem, amely némileg elgondolkodtatott. Néhány jellemző:

– a folyamok nyilvánosak voltak, vagyis bárki láthatta, követhette a képeket, amiket a gyerekek posztoltak és értelemszerűen bárki fel is vehette a kapcsolatot ezekkel a gyerekekkel
– a képek nagy többsége szelfi volt
– ezek a szelfik olyan nagylányos törekvéseket tükröztek, amelyeket inkább nem sorolok fel, nem is tudom, inkább tapintatból vagy a megrökönyödésem miatt
– nehezen elképzelhető, hogy ezek a képek a szülők áldásával kerültek volna ki (bár ki tudja, mert hát attól, hogy valaki szülő, még lehet ostoba)

Mi, szülőkként mindezidáig két dolgot tudatosítottunk magunkban: (1.) vannak káros tartalmak, amiktől kímélni kell a gyerekünket (2.) a gyerek on-line identitása és általában, on-line kommunikációja erősen körbebástyázott, nagyon biztonsági zónában tartandó, vagyis a nem ismert személyeket ki kell zárni, az ismert személyekkel való kommunikáció hosszát pedig érdemes racionális időkorlátokon belül tartani.

Aztán elolvastuk a BBC új kutatási beszámolóját, és tudatosult egy harmadik aspektus is. Az Instagram keményen összezavarhatja a tinik önértékelését. A cikk megengedi, hogy az Instagram-használat lehet egészen jótékony is, de nagyon fontos, hogy a tinikben tudatosítsák a hátulütőket is. Ehhez a tanuláshoz nem ártana némi szülői hozzájárulás is, kérdés, hogy a szülők mennyire lehetnek képben azzal, hogy az Instagramon folytatott állandó nagyszerűségi verseny nagyon romboló hatású lehet a gyerek önértékelésére.

A cikkben vannak “rendszer szintű” javaslatok is, amiben a közösségi médiák működtetőit tolják abba az irányba, hogy jobban ügyeljenek fiatal felhasználóikra. A szakértői javaslat három irányt vázol:

– a rendszer jelezze, ha valaki túl sokat instázott
– a rendszer azonosítsa azokat, akiknél felismeri a lelki betegségek tüneteit és ajánljon fel segítséget ezeknek a fiataloknak
– a rendszer jelezze, ha bizonyos képek digitálisan meg voltak “szépítve” (divatfotók, hírességek, reklámtartalmak stb.)

Bárhogy is, a dolgok egyre bonyolódnak. És teljesen nyilvánvaló, hogy sem a szülők, sem a további “stakeholderek” sincsenek felkészülve az új bonyodalmakra.