2022. aug. 13. szombatIpoly
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

2014: politikai újratervezés, mi meg várunk

közzétéve: 2014-01-11 14:46

Politikai területen az, hogy Romániában államelnök-választás van, egyet jelent a várakozással. Emlékezzetek vissza 2009-re, hónapokon keresztül normális kormányunk sem volt emiatt…

Politikai területen az, hogy (azt hiszem) most először az Európai Parlament nevezi majd ki az Európai Bizottságot, és maga a parlament is megújul szintén választások következtében, egyet jelent a várakozással. Ráadaásul még arra is lehetőség van hosszú idő után, hogy a legnagyobb frakció szocialista, és nem néppárti legyen, vagyis átrendeződhetnek a viszonyok Brüsszelben is.

Politikai téren az, hogy parlamenti választás van Magyarországon, egyet jelent azzal, hogy mindenki várakozó pozicióba kerül, és még akkor is, ha várhatóan hasonló politikai színezetű lesz a többség, és egy választás mindig belső átrendeződést is kivált. Tehát várunk.

Jó, de mi köze ennek a gazdasághoz? Mi köze ennek egy ifjúsági fővároshoz? Közvetlenül semmi, közvetetten sokminden. Ugyanis ezek az események meghatároznak egy közhangulatot. Valahogy úgy értelmezem, mint egy összetett rendszert, amelynek van egy alapállapota, amit egy-egy ilyen esemény következtében destabilizálódik. Olyan, mint a test: ha bokaficamod van, akarva-akaratlanul a másik lábad használod többet. Ha elromlik az autód, akkor átrendezed a tömegközlekedési szokásaid, megnézed, hogyan tudsz eljutni Á-ból B-be más eszközökkel, hirtelen más rátekintésed van a világra. És az átmeneti átrendeződés alkalom adtán állandóvá is válik. Így van ezekkel a politikai eseményekkel is: nem tudod, mi változik. És ami szintén fontos: ne felejtsük, hogy az állam még mindig a legnagyobb gazdasági szereplő, vagyis sokminden ettől függ. Kifizetések, szerződések, a pénz forgása. A kis szervezetek, vállalkozások esetében pedig ez a tényező ölni tud. Nos, ha várakozás van politikai területen, akkor a döntéshozatali mechanizmusok is lassulnak, és a döntések alkalmazása, a kivitelezés is.

Én személy szerint az év második felére gyúrok. Őszre az európai és magyarországi visznyok újraterveződnek, télen pedig várhatóan majd a román újratervezés is meglesz. Addig talán semmi másról nem fog szólni az év (azoknak, akik nincsenek közvetlenül harcban a bármilyen szintű politikai hatalomért), mint hogy szépen megvárjuk, mi történik a három B betűs városban. Aztán pedig alkalmazkodunk.

Hál’ istennek K-ban a hangulat azért békésebb lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.