2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Elfogadták a hét éves költségvetési kerettervet

közzétéve: 2013-06-30 11:19

Alig írtak róla a sajtóban. Pedig aki hozzáértő, tudja, hogy a 2014-2020-as EU-alapok felhasználásához szükséges eredő döntés vált hivatalossá. Minden számítás innen kezdődik. Addig nincs a Regionális Fejlesztési Alap és Európai Szociális Alap számára előirányzott keretösszeg, addig nem tudja pontosan Románia, mekkora összegre kell operatív programokat tervezzen, nem tudja addig a Kreatív Európa Közösségi Program (ez a Kultúra és Média programokat helyettesíti jövőtől), hogy mit kell beírni a költségvetési részhez keretösszegként. Mi több, addig semmilyen szabályozást nem lehet a támogatásokra vonatkozóan véglegesíteni, míg az összegek nincsenek beírva a megfelelő helyrkre. Míg nincsenek a bizottsági határozatok a programokra vonatkozóan elfogadva, addig nincsenek végrehajtási rendeletek. Míg nincs végrehajtási rendelet, nincs részletes pályázati felhívás. Magyarán: minden áll. Logikus, nem?

És mégis, alig írt valaki arról, hogy megegyeztek az államfők csütörtök éjszaka, és azelőtt a Bizottság-Tanács-Parlament háromoldalú megegyezés és megszületett.

Hogy állunk elköltés dolgában? Először is: több pénzünk lesz felhasználásra. Ezt sejteni lehetett még akkor is, ha a régi időszak forrásainak elhasználásában komoly gondok vannak, ugyanis ezeket az összegeket politikai alkuk döntik el.

Ez a bejegyzés inkább szubjektív jellegű, mindsem adatsor-elemző. Egy részletes elemzés a várható romániai ráfordításokról majd egy későbbi bejegyzésben érkezik. Most egyelőre annyi fontos, hogy beindult egy újabb várhatóan 10 éves gépezet (2014-2020, és a várható n+3-as szabály értelmében további három év forrásfejlasználási lehetőség). Hogy mikor lesznek várhatók az új kiírások az új költségvetés terhére? Én 2015. júniust jósolnék. Addig inkább a régi keretek terhére megkötött támogatási szerződések elköltésén lesz a hangsúly és azon, hogy a lehívási ráta minél magasabb legyen.

Amúgy ne tévessze meg az olvasót a lehívási arány: ez 2017. decemberig még mind nőhet, ugyanis a Románia és EU közötti elszámoltatási rendszer lehetővé teszi, hogy az EU még négy év múlva is utalgasson Romániának a régi költségvetési keret terhére. Én azt mondanám, valahol 65% körül végzünk majd, sőt még az is lehet, hogy magasabban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.