2024. április 23. keddBéla
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

SHARE Region: megnézem

közzétéve: 2013-01-31 21:15

Egyre inkább körvonalazódik az európai ifjúsági főváros program kapcsán, hogy a hat prioritás mellett megjelenik egy hetedik is, a SHARE Region, ami nem másról szól, mint arról, hogy más településeken, Erdélyben, Romániában tevékenykedő szervezetek is kihasználhassák Kolozsvár fővárosi szerepét és akár saját településükon is az ifjúsági fővároshoz kötődő eseményeket, rendezvényeket szervezzenek, amelyre ráadásul európai fiatalokat is fogadjanak. Mottó: ha már idejön valaki Kolozsvárra, nézzen szét Erdélyben is, van itt sok érdekesség.

Az ötletet nagyon barátságosnak tartom, bár az eredeti pályázatban ez nem szerepelt. Viszont a kivitelezése lesz érdekes, mondhatni kihívás. Ugyanis úgy érzem, térségünkben nagyon hiányzik az együttműködés, egymás kiegészítésének kultúrája. Nálunk inkább a versengés filozófiája uralkodik, mint minden újonnan formálódó rendszerben. Inkább irigyek vagyunk egymás teljesítményére, nézzük a szomszéd tehenét, települését, városát, magunkénak deklarálunk kiemelt teljesítményeket, pedig lehet, az lenne a jó, ha senki sem revendikálna egy-egy eredményt, hanem csak amolyan „léptünk előre” módon könyvelnénk el azt, hogy elértünk valamit.

Nem tudom megszámolni, az ifjúsági főváros cím elnyerése hány száz apróságon múlt. És hányról nem tudok. Nem tudnám megnevezni, mi volt a kritikus döntő tényező, annyi volt. A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 cím az, ami igazából senki által nem revendikálható, és eközben mindenki által megtehető. De ez a jó benne. Annyira közös, sokkezes teljesítmény, hogy maga a cím tud mindenkit előre vinni, nem a benne elért kis sikerek.

Valahogy így látom a SHARE Region-nal is. Kolozsvár megnyerte a címet, de nemcsak neki lehetne haszna belőle, hanem a környéknek is. Kérdés az, a környék ezt felismeri-e vagy sem. Mindenesetre az elsődleges előkészületekben érzem azt a nyitottságot minden szinten, hogy igen, jöjjön, bárki kapcsolódjon be ebbe a fővárosba. Használja. Kolozsvár egyfajta központja kell ennek legyen, de amúgy is a térség központja, így nincs értelme önkényesen, kizáró módon viselkedni.

Tudjátok, ez az egész ifjúsági főváros egy igazi win-win situation. Nagyon sokan beláttuk már ezt, és az a dolgunk, hogy még többünkkel beláttassuk. Az a SHARE szó nem olyan rossz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.