2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Lehetne-e Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros 2015-ben?

közzétéve: 2011-09-01 12:20

Az Európai Kulturális Főváros címet Kolozsvár meg akarja pályázni, ezt már tudjuk. Történtek lépések. A dolog viszont még távlati, még azt sem tudni, 2020-ban kerülhet-e sorra, vagy később, az uniós szabályzás sincs még meg. Addig is nagyon jó főpróba lenne megpályázni a 2015-es Európai Ifjúsági Főváros címet. A szabályzás tiszta, az idő belátható, az adottságok hozzá megvannak. Határidő 2012. május 1.

Az Európai Ifjúsági Főváros kezdeményezés még viszonylag gyerekcipőben jár, de már egyre profibb éves programok jönnek össze. 2011-ben például a belga Antwerpen a főváros. Sepsiszentgyörgy is megpályázta 2013-at. Bár úgy éreztem, volt egy erős fiatalos lendület, a városvezetés nagyon nyitottan állt hozzá és a pályázat is ügyes lett, nem volt ez sajnos még elég. Lehet, a városnak is lakosságszámban nagyobbnak kell lennie.

A 2014-es címre már megvan a rövidlista: Thessaloniki (Görögország), Heraklion (Görögország) és Ivanovo (Oroszország) versenyeznek. Eddig kelet-európai város még nem nyerte el a címet.

Antwerpen 2011

Antwerpen 2011

Abból az alapfeltevésből indulunk ki, hogy Kolozsvár még egyik címet sem nyerte el. Egyelőre még ott tart, hogy mindkettőt meg kellene pályázza. Szerintem azért is érdemes jelentkezni az ifjúsági címet, mert a pályázat összeállítása nagyon jó főpróba lenne a majdani kulturális főváros pályázat összeállításához.

A dokumentáció ugyanis az én meglátásom szerint csak papírformája egy egész folyamatnak. Annak, hogy miként talál a város önmaga hangjára nagyobb méretű programok megtervezésénél, amiben már a városvezetés sem lehet egyedüli zenész, hanem egy egész filharmóniányi szervezet kell mögötte projekteket, tevékenységeket kezdeményezzen, majd siker esetén megvalósítson.

 

Európai Ifjúsági Főváros

Európai Ifjúsági Főváros

Az ifjúsági főváros pályázat összeállításához nem kell sok erőforrás, inkább egy lelkes ifjúsági csapatra van szükség. És azokra az ifjúsági szervezetekre, amelyek már amúgy is fiatalokkal foglalkoznak Kolozsváron.

Az európai ifjúsági fővárosi cím így gyakorlat is lehet, kisebb kaliberű főpróba 2011-2012-ben ahhoz, hogy utána már legyen némi gyakorlat a kulturális főváros pályázathoz is. Ez a tapasztalat főképpen a polgármesteri hivatalon segítene.

Nem utolsó sorban: Kolozsvárnak szerintem minden aduja megvan ahhoz, hogy tényleg ifjúsági főváros legyen: 100.000 fiatal egy helyen, nagyon erős egyetemi, ifjúsági élet, viszonylag sok ifjúsági szervezet, egyre jobb megközelíthetőség nyugatról.

Hogy miért lenne jó Kolozsvárnak? Valahogy úgy látom, végképp felraknánk a várost Európa térképére. Ha pedig nyer és lebonyolítja, még jobb gyakorlat lesz ahhoz, hogy utána magára vállalja az Európai Kulturális Főváros címet is.

Hogy ebben a magyar kisebbség hogyan tud megjelenni? Szerintem főként ezen a kisebbségen múlik. Csak javasolni tudom a konstruktív hozzáállást, az intelligens és kreatív gondolkodást, a projektkezdeményezést, és ahol csak lehet, a román szervezetekkel való közös gondolkodást. Még akkor is, ha most a tábla, a szombati piac és egyebek zavaró tényezők lehetnek a legkörben.

Egyébként gondolkodtunk a laborban a kezdeményezés nevén is. Erre jutottunk. YOUTH@CLUJ 2015. Mit szóltok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.