2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Daradics Kinga blogja
  • Kőolajipar, értékesítés
  • MOL Románia
  • Ügyvezető igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

“Guglizzunk” egy kevés halhatatlanságot

közzétéve: 2013-09-24 13:32

A halhatatlanság gondolata évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, de ha már nem is halhatatlanság, akkor legalább a hosszú élet titka. Folyamatosan hallhatunk a világ legöregebb férfijáról, nőjéről, a szigetről, ahol a legtöbb száz év fölötti ember él, és mindenben az okot keressük: egészséges életmód, rengeteg hal fogyasztása, stresszmentes élet. És ezt még tetézi az, hogy Eiji Toyoda, aki 25 évig volt a Toyota elnöke, 100 évig élt.

Több gyógyszercég is kereste, keresi a halhatatlanság csodaszerét. A romániai Europharm tulajdonosa, a GlaxoSmithKline 600 millió euróért hozta létre 2008-ban a Sirtist, majd 2011-ben, eredmények hiányában be is zárta. Legjelentősebb eredménye hogy SRT501 néven, a vörösbor által tartalmazott hatóanyagot alkalmazva kifejlesztett egy nagyon ígéretes, de nem átütően hatékony gyógyszert. [1]

Olasz kutatók 2005-ben a p66shc kódnevű fehérjében látták az örök fiatalság titkát.  Ez a fehérje gátolja azokat a folyamatokat, amelyek a károsító szabad gyököket semlegesítik, és amelyek az öregedésért felelősek. Olyannyira, hogy ez a fehérje az egereknél akár 30%-kal növelte az élettartamukat. Egyelőre viszont ezt az embernél nem sikerült reprodukálni.[2]

A kísérletek közül a Google nemrég elindított cége, a Calico, mindenképpen kiemelkedő elképzelés. A cég tevékenysége az egészségre és jólétre, azon belül pedig az öregedési folyamatokra és az ezekkel kapcsolatos betegségekre fókuszol.  A környezet – Amerikában, és azon belül is a Szilícium-völgyben – az a hely, ahol a kockázati tőke rengeteg hihetetlen ötletet finanszíroz, és tisztában van azzal, hogy 100 közül 1 ötlet fogja a saját költségeit kitermelni, az viszont nagyon. A Google a világ legkreatívabbnak tartott munkakörnyezete, a megfelelően kialakított irodákkal például, ahol akár függőágyat is talál a munkavállaló. A Google ma a világ egyik legértékesebb, leginnovatívabb és legtőkeerősebb vállalata.

Egy ilyen projektnél azonban a személyes indíttatás minden bizonnyal a legmeghatározóbb: Larry Page neve valószínűleg minden internauta számára ismerős, mint Google alapító. Page-nek jobb és baloldali hangszalagjainak időleges bénulása miatt rekedtes hanggal és légzési problémákkal kellett megküzdenie. Adott továbbá a Google által biztosított hatalmas világszintű publicitás is, így a Calico már eleve félig sztárként indul a piacon.

A Google az elmúlt évei alatt bebizonyította, hogy van elég bátor és gazdag ahhoz, hogy hihetetlen, valószínűtlennek tűnő dolgokba kezdjen – és egyeseket meg is valósítson. A Google például bukott a Google Health-tel: a 2008-ban alapított projektet 2011-ben zárták be, mert nem bizonyult sikeresnek a páciensek adatainak digitalizálása. Az Android projekt viszont egyértelműen népszerű – a mai okostelefonok több mint 80%-a ezzel a tehnológiával megírt operációs rendszert használ.

A Google nagyon tudatosan alkalmazza a „tölcsért”. Nagyon sok ötlet megy be a tölcsérbe, de nagyon kevés lesz az, amely meg is állja a helyét – akár tudományos, akár piaci vívmányról beszélünk. A Google számára fontos, hogy mindig legyen egy, kettő, néhány húzó üzletága, biztosítva ezáltal egy egészséges portfóliót és egy egészséges profitstruktúrát is.[3]

Emocionális logika mellett, a kiváló PR fogásként is értelmezhető Calico projekt akár egy paradigmaváltás előjele is lehet – az orvostudomány nem biológia és kémia elsősorban, hanem egy információs-technológiai tudomány.

És megtörténhet az is, hogy egy nap a keresőben ez jelenik meg a képernyőn: Önnek ma jó napja van. Sikerült rákattintania a halhatatlanság receptjére!



[1] Time Magazine, September 30, 2013

[2] https://ttk.pte.hu/biologia/genetika/libr_gen/dipHK05.pdf

[3] A Google 50 milliárd USD profitjának nagyrésze on-line, keresőre optimalizált hirdetésekből származik.

“Guglizzunk” egy kevés halhatatlanságot bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Sandor Marton hozzászólása:

    Bevallom, nem vagyok kozgazdasz/penzugyes, igy picit gondban vagyok : ha google profitjanak nagyresze hirdetesekbol szarmazik akkor miert szamit az egeszseges portfolionak/profitstrukturanak ? Ez nekem egyaltalan nem tunik egeszsegesnek.

    • Daradics Kinga hozzászólása:

      Nagyon jó megfigyelés: pont ezért van az, hogy folyamatosan nyitottak az új ötletek iránt, és a legígéretesebbeket meg is valósítják.

  2. Aron hozzászólása:

    Ez a fehérje gátolja azokat a folyamatokat, amelyek a károsító szabad gyököket semlegesítik, és amelyek az öregedésért felelősek.
    Ez most bizti bizti bizti;

  3. Szabolcs hozzászólása:

    Tetszett a bejegyzés.
    Ennek kapcsán méláztam el azon, hogy egy olyan fiatal vállalkozói réteg van kiforrásban és állandó utánpótlással biztosítva, amely szinte nem ismer határokat a kreativitásban. Alkot és burjánzik pont, mint a természet. A gugli és a hasonló tölcsérek pedig szűrnek. Továbbá egyre több platform jön létre, ami segít tőkét becsatornázni az ötletek mögé. Mindez egy olyan speciális tápközeget nyújt a most felnövekvő generációk egyénei számára, ami lehetővé teszi, hogy egy ,,saját nyelvet’’ beszélő, innovatív, saját útját járó közösséggé váljanak, akiknek ingerküszöbe lassan már köszönő viszonyban sincs az oktatási intézmények hullámhosszával (tisztelet a kivétel) és türelme sincs a nehézkes, betokosodott adminisztrációs létformákhoz, amelyek inkább gátolják, mint előre lendítik a halhatatlanság útján.

    Talán eljött az ideje, hogy a guglihoz hasonlóan az oktatási intézmények és a merev doktrínákon alapuló állami szerveződések is revideálják portfolióik összetételét, előtérbe helyezve az egészségesebb és életképesebb (profit) struktúrákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.