2019. február 17. vasárnapDonát
EUR = 4.7383 RON
USD = 4.2016 RON
HUF = 1.4898 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,657.08(0.20%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%
ARCHÍVUM

Savantgarde #26

közzétéve: 2018-07-09 13:18

A Savantgarde hírlevél tudományos és technológiai hírek heti hírlevele. Az eredeti ötlet úgy szólt, hogy: „7 nap 7 percben.” Ennél azért egy kicsit hosszabbra sikerült.
Szerkeszti: COSMEANU MARIUS.
___________________________________________________________

A Google Torontóban épít jövővárost! A kérdés viszont az, hogy fognak-e lakni benne: a föld legmenőbb és legokosabb városi tere lesz, viszont meglehetősen orwelli univerzum ez, ahol a lakók minden lépését ismerni fogja a Nagytesó. Az egész történetről itt: Polito.

______________________________________________________________

SCI-TECH

A TUDOMÁNY BETYÁRAI

Sokan vélik úgy, hogy a számtalanszor kritizált orosz Sci-Hub honlap, amely mintegy 58 millió tudományos cikkhez biztosít hozzáférést, bár bizonyos korlátokat jól megfeszített, a tudomány Robin Hoodja lenne. Noha a legendás britt karakter tevékenységei törvényen kívüliek voltak, ezek a korlátokat provokálták, és felgyorsították az akkori világ haladását. Ugyanígy járul hozzá a Sci-Hub a tudományos kutatás haladásához és segíti a kutatókat új dolgok felfedezésében. De azért, ahogy ez rendjén is van, több rálátás kíséri a sztorit, írja a Forbes, hármat válogatva közülük: a kutató, a kutatást finanszírozók, valamint a tudományos írások szerzőinek meglátása. + UnDark: a kutatók ritkán ismerik be azt, hogy hibáznak. Egy vadiúj kezdeményezés segíteni próbál rajtuk, pontosabban azokban a pillanatokban, amikor korábbi tanulmányokba vetett hitük megrendül.

GAME OVER

Valamelyik korábbi hírlevélben arról írtam, hogy az  Egészségügyi Világszervezet a videójáték-függőséget igen komolyan veszi, és mentális betegségnek akarja sorolni. No, ez meg is történt. E probléma romániai vetületéről ír a PressOne, az Amikor játszol, az olyan, mint egy drog című írásban: „16 évesen, az első munkahelyem egy internetszalon adminisztrálása volt. Amikor a nyolc órás váltásba kezdtem, volt egy srác, aki leüllt a számítógéphez és nekifogott játszani. Aztán a váltásom végén hazamentem, majd jött a éjszakai váltásos kollegám, amikor pedig visszajöttem, a srác még mindig ott volt. Erre még rátett egy pár órát, aztán mikor hazaindult, már teljesen meg volt görnyedve, szemei dülledtek voltak.”

TOPLISTÁK

A WIRED megalkotta az év 10 legjobb android-telefon listáját, továbbá a CloudPro az egyik legjobb ingyenes applikáció a telefonfile-ok szervezésére, a Memekura pedig összegyűjtötte az év 11 legjobb hibrid autó listáját.

HI, TECH!

A SouthChinaMorningPost egy bomba hírrel rukkol elő: a kínaiak olyan hordozható lézer fegyvert gyártottak, amely kb. 800 méteres hatáskörrel bír és totál rombol. Csillagháború, testvér! Vagyis ez inkább így fest, mert a BigThink azt állítja hogy az egész történet csupán kitaláció és lépésről lépésre lerombolja az SCMP hírt. Ja és egyébként a model teljesen úgy néz ki mint az Akirei-é.

TheWallStreetJournal: A BigTech cégek „mocskos titkai”: a Google lehetővé tette a fejlesztőknek, hogy a Gmail fiókjainkban matassanak.

TechnologyReview: A NASA, nagy titokban egy csendes szuperszonikus terven dolgozik, egy olyan ötleten, amiért Lockheed Martin 20 millió dollárt kapott.

TheVerge: egy németországi egyetemista igen furfangos ötlettel nyert a German Mechatronics Society részéről díjat: légzsák mobiltelefonoknak. Az ifjú a Kickstarter-re is feldobja a terméket jövő hónapban, mindezt együtt egy egyetemista társával.

Wired: Az internetes optikai kábelek hasznosíthatók lehetnének földrengés előjelzésre.

Medium: A demokrácia lelkülete számos paradoxont is rejteget: a identitás és anonimátus közötti érzékeny kapcsolatot, ugyanígy a láthatatlan és transzparens között. Ennek margóján fogták magukat a blockchain tanoncok és új ötlettel jönnek: feldolgozzák a választások adatait.

AsianScientist: megtörténhet hogy a jövő robotai motor nélkül fognak majd működni. A hongkongi mérnökök egy olyan megoldást találtak, amely intelligensebben oldja meg ezt a kérdést.

WIRED: Az európai hatóságoknak megoldásokra van szüksége a migráns-problémában. A mobiltelefonokban létező metaadatok képezhetnek majd válasz arra, hogy hogyan küldjék haza őket.

TheGuardian: a Nagy Kínai Fal: Xi Jinping előtt az internet egy sokkal pezsgőbb teret jelentett politikai viták lebonyolítására. Napjainkban viszont Kína rendelkezik a világ legelterjedtebb és legkifinomultabb online cenzura rendszerrel.

Kiplinger: Nyolc olyan szakma, amelyet hamarosan robotok fognak átvenni. + Forbes: Hogyan végezheti ki a mesterséges intelligencia a kapitalizmust.

A SCI-TECH a hírlevél főrovata, tudománynak és technológiai innovációnak.
_____________________________________________________________________

______________________________________________________________

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGEK

Kolozsvár imázsa növekvőben, Bukarest tartja arculata szintjét – objektív okok miatt, viszont Románia jövőjét nemcsak e két város fejlődése fogja meghatározni. A két, romániai és erdélyi főváros közötti képzeletbeli határ mindkét felén még két erőteljes és ambiciózus metropolisz található: Temesvár és Jászvásár. Mindkettő igyekszik az ország meghatározó tényezői közé felverekedni magát, népszerűek és szimpatikusak – mérce vagy jelkép egyéb városok számára. Jászvásár versus Temesvár: egy csendes verseny, a PressOne olvasatában.

A Monocle elkészítette éves toplistáját: a világ legaranyosabb országai.

A nyolcvanas vekben a BBC egy, az akkori időknek, avantgardistának számított hozzáállással kutatta a számítógépek világát: a The Computer Literacy Project (CLP) célja a nézők programozásra való tanítása volt. A projekt mérföldkőnek számított Nagy Britannia IT történelmében és számos programozó generációt ihletett meg. A CLP archívuma mára elérhető és tartalmazza az összes 267 eredeti műsort 2509 vidóra bontva. + 680 ingyen programozási tanfolyamot gyűjtött egybe a FreeCodeCamp, ezeket e hónaptól el is lehet érni. Kezdőknek, haladóknak, profiknak egyaránt.

CityLab: A kisautók forradalma és hogyan fogják, még akkor is ha nem a legjobbak, meghódítani a városokat.

MyModernMet: a világ 20 legjobb művészeti intézményének online elérhetőségei. Képek, könyvek, virtuális séták, stb.

Csoportos IQ és EQ.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

LIFE & STYLE

Nohát, méghogy az oroszok nem mosolyognak a külföldiekre. Bezzeg a VB alkalmával, amikor a külföldi turisták száma sokkal nagyobb, Moszkva, arculatára vonatkozó elfoglaltsága is nagyobb. A Nautilus és BusinessInsider kielemzik a mosoly mindegyik arcát.

Quartz: A régiós feszültségek és a civil konfliktusok újból napirendre tűzik a készenlét kérdését. Svédország után Lettország és Franciaország, újból kötelező katonai szolgálatot szabályoz.

Spectrum: A mágnesesen irányított mikrorobotok a nehezebben elérhető szervek felé irányítják az őssejteket.

PetaPixel: Rossz hírek a fotósok részére: egy amerikai törvényszék döntése szerint egy www-ről lemásolt fotó használata kereskedelmi honlapon, a szerző beleegyezése nélkül: teljes mértékben okés!

ScienceBlog: Ha fiatalnak érzed magad, az agyad lassabban fog öregedni, véli egy kóreai kutató csapat.

TheHindu: (40 000 évvel ezelőtt kihalt) neandervölgyi mini-agyakat növesztenek az amerikaiak.

Alphr: A kávéfüggőség segíthet tovább élni. Sőt, egy nemrég Geek által idézett tanulmány szerint egy adott pillanatban hallhatatlanokká is válhatunk.

TheConversation: A kőből készített dildótól a robot-szexig: hogyan változtatta meg a technológia a szexuális életet.

A kutatók meg tudják állapítani az emberek biológiai óráját a legújabb vérképekből. Ennek lényegét a ScienceDaily magyarázza meg.

Az új live Google Earth véget vethet az ádámkosztümös napfürdőzésének. Orwell a sírjában fetreng, írja a Alphr.

LIFE & STYLE: Élet és szépség hírek.
____________________________________________________________________

______________________________________________________________

Ha szereted a SAVANTGARDE-ot, híreszteld!

__________________________________________

BoredPanda: 2018 búvárfotóinak nyertesei. A válogatás 63 országból érkezett, 5000 fotóból.

______________________________________________________________

TERMÉSZET

NatGeo: A Duna Delta a világ digitális térképén. A WWF Románia és a Google nekiláttak Street View típusú látásba helyhezni a Sulina és Szentgyörgy ágak képeit. A fotók elérhetővé fognak válni a Google Maps több mint egy milliárd felhasználója számára.

Mongabay: Egy belga ökocsapat kulcspoziciókban filmezte le a bicikliturné 36 kiadását. Miután végignéztek több mint 200 órányi felvételt, számos, klímára való hatást fedeztek fel, mindezek a bicikliturnénak köszönhetők: a fák korábban virágoznak és korábban zöldülnek leveleik.

RomaniaInsider: Biger and biger: a Bigăr Vízesés látogatóinak száma megduplázódott egy év alatt.

TheAtlantic: A pókok többszáz kilómétert tudnak repülni, elektromosság használatával. A kutatók végre megfejtették ezt a titkot, amely Darwint 1832-ben kínozta.

PopularMechanisc: A csernobili atomerőmű körüli tiltott zóna rendkívül vonzó vidékké vált farkasok számára, még rezervátum is lehet belőle.

ScienceDaily: A kutatók megfejtették a papagájok intelligenciájának titkát.

TRAVEL

Traveller:  nyolc olyan baráttípus, amely megkeseríti az utazást. Scena9: Indonézia, tíz szóban. „Hogy tudd mi vár rád ha idén nyáron arra jársz. Vagy egyéb nyarakon.” FutureTravel: A Bohinji-tó gyönyöre, Szlovénia legnagyobb tava. Az Outside két toplistát hoz: a valaha elmondott legjobb utazási történetek és a legjobb utazási könyvek, ever. Ha pedig Spanyolországban járnanak, a TripSavvy a legjobb vonatos utazásokat ajánlja.

NÉZD AZ EGET

NASA: Egy űrben nevelt sütőtök fantáziadús naplója. Smithsonian: az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásában lesz részünk júliusban. A folyamat több mint négy órát fog tartani és részben Európában is látható lesz. A NASA 20 egeret köldött az űrbe, ikertestvéreik a földön maradtak. A BusinessInsider leírja hogy milyen okulásokat remélnek tanulni az amerikai szakértők ebből.

Hírek természetről, térről, fenntarthatóságról és utazásról.
_____________________________________________________________________

Kezdetben félelmetes hely volt. Majd kellemes időtöltés, vakációk helyszínévé alakult. Hogy időközben mi történt, erről mesél a Smithsonian, amely leírja a fürdőző partok történetét, ami egyébként megtörténhet hogy nemsokára a végére jár.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

ESPRESSO

UNESCO

DeutscheWelle: Megvan az UNESCO frissített Világörökségi Listája. Ne keressék rajta Verespatakot.

MÉDIA

A DoR elindította a Școala9 című publikációt: „egy olyan hely, ahol az oktatók, szülők és fiatalok felismerhetik az iskolai mindennapokat.”

INTERJÚ

A TheGuardian elbeszélgetett David Linch-el.

Vlad Bina a Bukaresti Ion Mincu Építészíti Egyetemet végezte el, majd egy Franciaországban és Spanyolországban szerzett képesítés után, építészeti digitális tervezést tanult a New Yorki Pratt Institute-ban, valamint a nem kevésbé ismert M.I.T.-ban is. 1995 óta digitális dekorációs tervező, 2009 óta pedig art director Los Angelesben, továbbá különlegesen ismert a Matrix Reloaded, Da Vinci Code, Sin City, Spiderman 3, Man of Steel és egyéb filmekben való munkájáról. Részletek a honlapján és két interjúban: az egyiket Oana Rotaru készítette a Zeppelin részére, a másikat a cosmeanu.ro-nak adta.

TÖRTÉNELMEK

A szociális pszichológia óriása, Homer Simpson, egy adott pillanatban azt állította, hogy a hazugsághoz két emberre van szükség: az egyik a hazug, a másik aki elhiszi. Azért valami igazság lehet ebben, hogy valakinek csak el kell fogadnia az igazság hamisságát ahhoz hogy egy hazugság megszülethessen. Ennek bebizonyítására viszont ennél többre van szükség, írja az iNews, amely bemutatja a hazugságdetektorok történetét a ógörögöktől napjainkig.

THE LONG RUN

CityLab: Az észak kóreából kiszököttek, 50 éves jövőbe való ugrást érzékelnek.

RED HOT CHILI PEPPER. FŐLEG RED

Nautilus: Miért kedvelik a forradalmárok a csípős ételeket.

Az ESPRESSO, hangulat, kávé vagy tea környezetében.
_____________________________________________________________________

______________________________________________________________

A SAVANTGARDE projektet a COMBRIDGE támogatja,

a Deutsche Telekom Csoport tagja.

*

Fordítás: Dobre Nóra

A fordítást a Polgár-Társ Alapitvány támogatja.

 Copyright © SAVANTGARDE, Minden jog fenntartva.

E-mail cím:
newsletter@savantgarde.ro

______________________________________________________________

 

Did you like this? Share it: