2018. november 17. szombatHortenzia, Gergõ
EUR = 4.6639 RON
USD = 4.1179 RON
HUF = 1.4490 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.88(0.01%)
Infláció = 5,03%
Alapkamat = 2,25%
ARCHÍVUM

Savantgarde #24

közzétéve: 2018-06-25 02:11

A Savantgarde hírlevél tudományos és technológiai hírek heti hírlevele. Az eredeti ötlet úgy szólt, hogy: „7 nap 7 percben.” Ennél azért egy kicsit hosszabbra sikerült.
Szerkeszti: COSMEANU MARIUS.
___________________________________________________________

David Eagleman, a Stanford Egyetem szakértője, aki egyben a HBO Westworld című sorozat tudományos tanácsadója is, a robotok tudatáról valamint a mesterséges intelligencia jövőjéről beszél egy NBCNews interjúban.

______________________________________________________________

SCI-TECH

HACKS IN THE CITY

Mi történik abban az esetben, ha egy kibernetikai támadás legyőzi egy kormány IT rendszerét és leteper egy egész nemzetet? Sci-fi-nek tűnhet, bár egyáltalán nem az. 2018 áprilisában Sint Maarten-ben, egy aprócska, független, Karib-térségben elhelyezkedő államban pont ez a történet vált valóra, és kerek egy egész napig tartott. Múlt hónapban Atlantát két hétig bénította le egy ransomware típusú támadás, majd mindez a város mintegy hárommillió dollárjába került. Tavaly az államokban Baltimore, Charlotte, Dallas és San Francisco városai voltak kibernetikai támadások áldozatai, nem akárhogy: a sors iróniája az, hogy ezekre a támadásokra azután került sor, hogy smart city típusú technológiákra tértek át, vagyis olyan rendszerre, amely bár összeköti a városokat, számos sebezhetőségnek is teszi ki őket. Ilyen körülmények között tehát mit tehetnek az egyre inkább jelen lévő kibernetikai veszélyekkel azok a szervezetek, amelyek okos infrastruktúrákat, cloud rendszereket és IoT környezeteket teremtenek? A WorldEconomicForum feldob egy pár megoldást.

FEHÉR&FEKETE

Egy hétfőn, Current Biology-ban közölt kutatásban a Kínai Kutatási Akadémia szakértői cáfolják az elméletet, amely szerint a pandák egyéb medvefajtából fejlődtek volna ki kb. 20 millió évvel ezelőtt. Végülis mit számít, hogy honnan is erednek a pandák? Az égető kérdés sokkal inkább az: miért akarjuk ekkora erőfeszítések árán életben tartani a fajt, és miért nem hagyjuk kimúlni? A témát szenvedéllyel taglalja a Quartz a kiadvány első lapszáma óta, sőt a szerkesztők most azt is a fejükbe vették, hogy a kínaiak a friss kutatást ürügyként fogják használni arra, hogy összegyűjtsék a mackó brandingelésének pro és kontra érveit.

SZABÁLYZATOK

A TheOutline arról értesít, hogy az EU törvényen kívülre helyezi a meme-eket, a RadioEuropaLiberă pedig arról tudósít, hogy Litvánia kezdeményezésére, kilenc EU-tag ország egy rohamcsapatot alakított ki, Oroszország „offenzív kibernetikai támadásaira” válaszolva (Románia is csatlakozik hétfőn, június 25-én). A TheAtlantic pedig végül arról értesít, hogy Peking újra szeretné írni az Internet törvényeit.

Hi, Tech!

Recode: az Instagram elérte a havi egy milliárd felhasználót, és bővíti az applikáció videótartalmainak időkapacitását.

TheVergemegtörténhet hogy a Facebook csoportok adminisztrátorai havi díjakat kell majd fizessenek. A tesztelések megtörténtek már, elsőként szülői és gasztronómiai csoportokban.

Elon Musk egy olyan e-mailt küldött a Tesla alkalmazottainak, amelyben tájékoztatja őket arról, hogy belső szabotázs történt: titkos információk kerültek ki. A kellemetlen szituáció újból ecseteli a dolgozók, információkhoz való hozzáférésének kezelésének fontosságát, írja a TechRepublic + egy újabb Savantgarde olvasmány: Aliz a malware-ok országában.

ForeignPolicy Az iráni Telegram, üzenetkezelő applikáció áprilisi felfüggesztése több millió iráni civil jogaival játszott, sőt, egyéb hatással is járt: a gazdaságot egy igen kritikus pillanatban sújtotta.

Bloomberg a Google gépeket edz arra, hogy előre tudhassuk meg azt, hogy mikor üt az óránk. Vagy ha pozitívra fogalmazunk: hogyan élhetünk többet.

TheTelegraph A szakértők szerint Stonehenge építőmesterei Pitagorasz elméletére alapoztak már jóval 2000 évvel a görög filozófus megszületése előtt.

MotherBoard a múlt héten a világ legerősebb számítógépéről írtam. Most pedig, a legkisebbről. A Michigani Egyetem mérnökei valósították meg. Hogy mennyire kicsi? Elfér egy rizsszemen.

VB végre a civilek számára is elérhető az 5G. Idéntől az USA-ban, jövőtől a világ minden részén.

TNW Megvalósult az első olyan szemműtét, amelyet robot hajtott végre.

ScienceDaily A svédek ősei már a Kőkorszakban készítettek sört.  Mégis, a német sör jobb focistákat ad…

IrishTimes interjút készített Tim Cookkal, az Apple nagyjával.

A SCI-TECH a hírlevél főrovata, tudománynak és technológiai innovációnak.
______________________________________________________________

InsideEVs az ONYX egy kicsit olyan, hogy minden: bicikli is, motorbicikli is. Elektromos.

______________________________________________________________

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGEK

TheEconomist Kína arra készül, hogy 19 szuper-régió országa legyen. A városok hub-jai messziről, világviszonylatban is a legnagyobbak lesznek.

PopUpCity Így néz ki a világ legokosabb kikötőjének tíz éves terve.

E-nergia Bukarest polgármesteri hivatala 100 elektromos autóbuszt készül vásárolni, ezek majd 14 járatot fognak lovagolni.

FinancialTimes A kaliforniai Lime társaság Párizsban lanszírozta magát múlt héten. Ez egy olyan start-up, amely robogókat kölcsönöz, ezzel egy olyan nemzetközi méretre tervezett expanziós tervet indítva, amely 25 helységre fog kiterjedni.

DigitalTrends Kína bevezeti a „bio-felismerő technológiát” (arc- és tenyérfelismerés) a metróállomásoknál keletkező torlódások elkerülése érdekében. Vagyis mi így reméljük.

Csoportos IQ és EQ.
______________________________________________________________

BBC Kanada jóváhagyta a kannabisz legalizációját, élvezeti célból.

______________________________________________________________

LIFE & STYLE

FastCompany Hangunk fontosabb, mint képzelnénk. Egy nemrég készített kutatás a hangok hatását elemezte, és megállapította azt a mágikus emberszámot, amely szükséges társadalmi változások megvalósítására.

És ugyancsak beszéd kapcsán, de másként: napjaink nőinek hangja mélyebb, mint anyjuké és nagyanyjuké, ami pedig több autoritást kölcsönöz számukra (Margaret Tatcher például ennek érdekében logopédust fogadott). A BBC elmagyarázza a hangrekedés okait.

PressOne A nagy román exodus. Térkép az útlevél-kibocsátó megyék rangsoráról.

Az állatfarmokon használt antibiotikumok az ellenállásunk fő oka, írja a TheGuardian

Radio killed de video star. Amennyiben egy mesét csupán hallgatunk, a kiváltott pszichikai és emocionális hatás sokkal nagyobb, mint amikor nézzük is azt, közli egy friss kutatás, amelyet az USAToday idéz.

Chron Napjainkban több mint egy milliárd kisméretű fegyver létezik a világban, 857 millió civilek kezében, közli egy szerdán publikált jelentést. Természetesen, Amerika listaelső.

A liberálisok több caffe latte-t isznak, mint a konzervatívok. Az EurekAlert elmondja azt is, hogy miért.

CNN 9 000 viszkishordó ment tönkre miután a gyártó épülete Kentucky városában összedőlt.

Mi teszi az embereket boldoggá? Egy egyetemi trió, Tokióból, az MIT és a Recruite Institute for Technology részéről 10 000 személyt kért fel arra, hogy soroljanak fel 10 boldog pillanatot az éltetükből. A boldog eredmény-index neve HappyDB lett. Egy örömteli kontextus Nathan Yau (FlowingData) számára, aki elemzi az elmondottakat.

CoDesign A művészek és tervezők lereagálták Trump migráns-politikáját.

Time Csupán le kell festeniük egy bizonyos színnel bejárati ajtójukat, és a ház ára egyből 6 000 dollárral ugrik, vélik ezt egy olyan elemzés szerzői, akik 135 000 fotót elemeztek, mindezt ingatlanügynökségek honlapján.

Gizmodo Egy olyan teszt, ami kimutatja a szín IQ teszt eredményét, pontosabban azt, hogy mennyire jól látják a színeket.

LIFE & STYLE: Élet és szépség hírek.
____________________________________________________________________

______________________________________________________________

Ha szereted a SAVANTGARDE-ot, híreszteld!

__________________________________________

NPR 46 évesen halt meg a világ egyik leghíresebb gorillája, Koko, aki jelnyelven is tudott kommunikálni (kb. 2 000 jelt ismert), festeni is tudott, babákkal játszott, macskákra is vigyázott. Video Koko, Robin Williamsszel való találkozása közben.

______________________________________________________________

TERMÉSZET

Wildbook Készül az állatvilág Facebook-ja, a különbség csupán annyi, hogy a vakációs vagy újszülöttekkel való fotók helyet olyan információk kerülnek publikálásra, amelyek segíteni fogják majd a szakértőket a kimúlással veszélyeztetett fajok megmentésében. Tengerekből, óceánokból, felhőkből.

Inquisitr A kutya- és macskakedvelők közötti disputa a végére jár: a kutatók megfejtették mely faj okosabb.

PopularMechanics Jack Horner paleontológus, aki egyébként inspirációja volt számos Jurassic Parc szereplőjének, azt állítja, hogy a tudomány eljutott arra a szintre, hogy újjáélessze a dinoszauruszokat. Vajon meg is kell tennünk ezt a lépést?

Digi24 A Világbank szerint, egy komoly földrengés Bukarestben több mint 4 000 áldozatot követelne, vagyis az 1977-es háromszorosát.

LiveScience Igen ritka eset: egy óriáskígyó megevett egy indonéziai nőt.

BBC Earth Egy lazító, tíz órás film, a vizek mélyén virágzó életről.

TRAVEL

Time Minden, amit elhibázhatunk utazásainkkor, Anthony Bourdain olvasatában. Eater: Kedden, a baszk Bilbaoban sor került a világ legjobb 50 éttermének nevesítésére. TheTelegraph A legjobb valaha megírt (ön)életrajzok. Inc A tudomány szerint az Instagram káros a memóriára: ha jobban szeretnél emlékezni vakációidra, készíts kevesebb fotót! MyModernMet A valaha gyártott legvagányabb csomag kész lesokkolni a piacot.

Hírek természetről, térről, fenntarthatóságról és utazásról.
_____________________________________________________________________

TheSpaceAcademy a NASA 4k minőségű filmet publikált a Holdról, ezzel véget vetve a szatellit Földre való landolására vonatkozó összeesküvési elméleteknek.

______________________________________________________________

Bloodsports A VB-ről azt szokás mondani, hogy egy kisebb világháború. Nos, az oroszországi ennek inkább előjátékának tűnik, írja Arkady Ostrovsky, a The Economist Kelet-Európai szerkesztője.

______________________________________________________________

ESPRESSO

NŐGYÓGYÁSZATI EGYHÁZ

Egy romániai állami kórházban két ortodox pap és egy civil szervezet képviselője mintegy két évig vettek részt egy abortuszt megelőző tanácsadási bizottságban. A létesítmény kötelezővé tette az orvosi szolgáltatásban való részesülés előfeltételeként azt, hogy a terhesség megszakításáért a kérvényezők több „szakkabinettől” szerezzenek be aláírásokat. A kórház vezetősége többek között az ortodox intézményt is bevonta. Orvostudomány, papi engedéllyel, egy SăFieLumină riport.

INTERJÚ

Matt Groening, a Simpson Család alkotója, aki a múlt hónapban eljutott a 636. epizódhoz, ezáltal a tévésorozatok történetének legidősebbévé vált, és a NewYorkPost kérésére elmeséli a produkció legtitkosabb részleteit.

ELENA&ALINA

„Costa Rica: All inclusive csomag a menekülők számára”, egy RiseProject feltárás.

RETRÓ

1001 kép: több mint ezer fotó az Első Világháború román frontjáról, a Francia Kultúrminisztérium honlapján. NatGeo az LGBTQ mozgalom 12 kiemelkedő személyisége, akik megváltoztatták a világot. AtlasObscura Mit fogyasztottak a gladiátorok ahhoz, hogy az arénában életben maradjanak.

GO DADDY

Vice a legjobb Dragneaval kapcsolatos viccek és meme-ek.

iQ

NYTimes Miért nem félnek a hackerek tőlünk?

KÖNYV

AudioBook Az Alapítvány, Isaac Asimov.

R.I.P.

Novinite 70 évesen hunyt el a bolgár rendező és animátor, Rumen Petkov, aki 1985-ban rövidfilmmel nyert Aranypálmát. Az 1990-es években Petkov animációs igazgatóként és sorozatrendezőként tevékenykedett, többek között neki köszönhető a Johnny Bravo, Dexter’s Laboratory és The New Woody Woodpecker Show.

Ugyancsak ezen a héten távozott az élők közül a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb költője, Kányádi Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Romániai Írószövetség tagja, többször is díjazták írásait, fordításait.

Az ESPRESSO, hangulat, kávé vagy tea környezetében.
_____________________________________________________________________

______________________________________________________________

A SAVANTGARDE projektet a COMBRIDGE támogatja,

a Deutsche Telekom Csoport tagja.

*

Fordítás: Dobre Nóra

A fordítást a Polgár-Társ Alapitvány támogatja.

 Copyright © SAVANTGARDE, Minden jog fenntartva.

E-mail cím:
newsletter@savantgarde.ro

______________________________________________________________

 

Did you like this? Share it: