2018. november 17. szombatHortenzia, Gergõ
EUR = 4.6639 RON
USD = 4.1179 RON
HUF = 1.4490 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.88(0.01%)
Infláció = 5,03%
Alapkamat = 2,25%
ARCHÍVUM

Savantgarde #23

közzétéve: 2018-06-18 11:13

A Savantgarde hírlevél tudományos és technológiai hírek heti hírlevele. Az eredeti ötlet úgy szólt, hogy: „7 nap 7 percben.” Ennél azért egy kicsit hosszabbra sikerült.

Szerkeszti: COSMEANU MARIUS.

______________________________________________________________

FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images

ScienceAlert: Egy mesterséges intelligencia 100 000-szer szimulálta le a foci VB-t, és ennek alapján tippelte meg, hogy ki lesz a mostani torna nyertese. A finálé után érdekes lesz majd elemeznünk, hogy hogyan is állunk a logikával.

______________________________________________________________

SCI-TECH

CYBER-KIM

Furcsa ország Észak Korea, mintha megfagyott volna ott az idő. Amellett, hogy furcsa, még állig fel is van fegyverkezve és veszélyes: teljesen készen áll arra, hogy a közel 10 000 hackerből álló hadseregével a hazáért harcoljon a nemzetközi kibernetikai háborúban. Ez pedig egy olyan harc, amelynek még a nemrég megtartott Trump-Kim találkozó sem fog véget vetni. Betekintés Kim Jung-Un kibernetikai hadseregébe.

HOSSZÚ JÁTSZMA

Három évtizede, hogy a világ különböző sarkaiban évente minimum egy új fertőző betegség bukkan fel. A kutatók szerint a madarak és emlősök több százezer olyan vírust hordoznak, amelyek egyrészt ismeretlenek, másrészt emberre továbbíthatók. Nagy erőfeszítéseket tesznek azonosításuk érdekében, valamint azért, hogy megjósolható legyen, hol bukkan fel egy-egy új vírus. Egy évszazaddal ezelőtt a spanyol influenza két év alatt közel 100 millió embert ölt meg, a világ 5 százalékát. Több embert, mint az első világháború. Közeledik egy új. A globalizáció gyorsítani és növelni fogja a terjedését. Készen állunk megbírkózni? – teszi fel a kérdést a TheAtlantic + TOtB: Az antibiotikumok előtti történelem: Erdélyt átrajzolta a pestis.

AUTÓ

Statisztikák: Amikor elektromos autokról beszélünk, két tábor jöhet szóba: Kína és a világ többi része + NYTimes: Kína napelemekkel burkolt utakat tesztel. TheVerge: Az új autonóm Volvo autókat lézer szenzorokkal látták el, a jobb „látás” érdekében. Luxuo: Maserati Alfieri, az ellenállhatatlan elektromos autó. Quartz: Jövőtől minden Kínában bejegyzett autó felügyeleti csippel kell rendelkezzen.

Hi, Tech!

USToday: 200 000 trillió számítás másodpercenként. Az amerikaiak legyártották a világ legerősebb számítogépét.

Halott netsemlegesség. Hivatalosan is lepapírozva. Mit jelent ez, és mivel jár, magyarázza az Entrepreneur.

The GuardianLe FigaroHaaretz és számos egyéb rangos sajtóorgánum sokkoló hírt közöl: Einstein rasszista volt! A The New York Times ezt árnyaltabban teszi: csupán kirándulások alkalmával + egy Savantgarde.ro írás is erről.

TechCrunch: az Adobe lehet a következő 10 milliárd dolláros szoftvercég.

ZDNet: 11 olyan trend a kiterjesztett valóság terén, amely a következő 12 hónapban át fogja rajzolni a technológiát.

ComputerWeekly: a BT olyan kvantumhálozat kialakítását jelentette be, amely behatolhatatlan lesz.

TechCrunch: A Big Tech cégek, köztük a Google, a Facebook és a Twitter is meglehetősen ingerülté váltak attól, hogy a vietnámi kormány egy olyan törvényt léptetett életbe, amely az online kinyilatkoztatási szabadságot erőteljesen korlátozza.

Quartz: A kibernetikai támadások az afrikai cégek dollármilliárdjaiba kerülnek.

ScienceNews: Gombnyomásnyira a kvantumtranszfer.

A WhatsApp egy kicsit kicsúszott az online-ból ezen a héten, de a legrosszab részén már túlvagyunk. Románia, további 12 országgal együtt, a leginkább súlytott országok között volt.

Recode: Az autonóm autók technologiáját egyre inkább minden keréken közlekedő járgány esetében használják, főleg amiatt, mert 2016-ban a motorkerékpáros balesetek száma Amerikában 28-szor nagyobb volt mint az autósoké.

ScienceAlert: Egy pár morbidabb kutató kidolgozta egy esetleges nukleáris hárobú legideálisabb forgatókönyvét.

TNW: Interaktív térkép a kriptovaluták európai únios elhelyezéséről.

A SCI-TECH a hírlevél főrovata, tudománynak és technológiai innovációnak.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGEK

MyModernMet: A franciák újból forradalmasítanak: az ország déli részén egy olyan falvat építenek, ahol Alzheimer-kórban szenvedő betegek fognak lakni. Egy olyan helyet alakítanak ki, ahol a páciensek kényelmesen és decensen tudnak majd élni.

A smart city fogalom egyik problémája az, hogy azt szuggerálja, a múltban a városi élet idétlen volt. Ez nem fair: a római víz-mérnökök, New York utcáinak topográfusai, a londoni metró tervezői azért nem voltak teljesen kezdők. A valóságban a városok mindig is erőteljes innovációs források voltak. A Medium 15 olyan kulcsfontosságú innovációt gyűjtött össze, amely a városok életét modellezte az idők folyamán, közművesítéstől, navigációs rendszerig.

A legszexibb romániai városok ranglistája, a UrbanizeHub meglátásában. A toplista kritétiumként tekint a város publikus arculatával kapcsolatos elemekre.

CNBC: A világ legjobb 10 egyeteme.

RollingStones: A Moby teljes album-kollekcióját értékesíti karitatív célra + Paul Mawhinney története, The Music Man, ő adta el a a világ legnagyobb bakelit kollekcióját: kb. 1 millió LP-t és 1,5 millió single-t. No meg egy csomó CD-t.

Csoportos IQ és EQ.

______________________________________________________________

Axios: Hogyan építenek a kínaiak saját Hollywood-ot.

______________________________________________________________

LIFE & STYLE

Revisited: a Medium és Vox a Stanford Kísérletről írnak, a pszichológia történetének egyik legismertebb és legidézettebb tanulmánya. A kísérletet, amelyet Philip Zimbardo 1975-ben hajott végre egyetemistákon, azt próbálta bebizonyítani, hogy az erőszakos és agresszív viselkedésmódot már csak annyival is indukálni lehet, hogy a fiatalokat felkérte börtönőrök szerepét játszani.

MedicalPress: Hülyülünk: a kutatók szerint egy pár evtizede szabadesésben van az IQ szintünk. Senki sem tudja pontosan mi lehet butulásunk oka.

Nagy felhajtással, 2015-ben sor került a Mengyelejev-táblázat 4 elemmel való kiegészítésére, viszont egyes kutatók szerint ez túl korai volt. A táblázat bővítése mögötti harcról ír a Nature.

Vice: Egy új genetikai teszt ki tudja mutatni a szülőknek azt, hogy gyerekük 1800 gyógyíthatatlan betegségből melyikkel fog majd rendelkezni. A többség viszont nem kívánja a tesztet kipróbálni.

Forbes: Egy új kutatás fényt borít olyan neuronokra, amelyek a traumás emlékezetet újra tudják írni.

SouthernLiving: Mosolyogjanak! A szemráncok őszintébb imázst alkotnak rólunk.

ScienceMag: Hogy néz ki Isten? Nézzen tükörbe!

Forbes: A késők legborzasztóbb hat típusa (és az általuk küldött üzenetek).

Íme egy olyan verseny, amelyet senki nem akart megnyerni: Dél-Afrika nyújtja a világ egyik legdrágább internet szolgáltatását, erről és életszínvonalról ír egy globális jelentést, amelyet a Quartz idéz.

LIFE & STYLE: Élet és szépség hírek.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Ha szereted a SAVANTGARDE-ot, híreszteld!

______________________________________________________________

______________________________________________________________

TERMÉSZET

RomâniaLiberă: „Ha Darwin élne napjainkban, Erdélyről a Fajok eredetében írna”. Interjú Lady Henrietta Pearsonnal, a The Transylvania Florilegium album kiadójával, amelyet több mint hetven művész, kézmúves, tervező készített.

TheGuardian: Egy 62 emlőst tanulmányozó kutatás rámutat arra, hogy amikor homo sapiens van a környéken, az emlősök nappal kevésbé aktívak és inkább az „éjszakai váltást” kedvelik. Interjú Kaitlyn Gaynor kutatóval a Savantgarde blog-ban.

Yes, you can! A hét talán legnagyobb híre azon mosómedvéé, amely felhőkarcolót mászott meg Minnesotában, egy kb. 310 ezres városban, St. Paul-ban, és meglágyította az amerikaiak szívét, akik egyébként nem nagyon rajonganak a szemtelen mackókért. A mosómedvével készített fotók és videók elárasztották a közösségi hálókat és inspiráltak számos új kreációt is. A legsikeresebbek, valamint a magasságok legújabb sztárjának sztorija a MPRNews honlapon.

Science: B-15, Antarktisz legnagyobb jéghegye szabadon sodródik, és valahol az Egyenlítőnél fog elolvadni.

MotherNatureNetwork: A Hawaii Kilauea vulkán új kiállítást tervez, ezúttal esőt drágakövekkel.

TRAVEL

TheManual: A legjobb zenék, autós utazásra! Bloomberg: Az alkoholnak intézett észt háború elriasztja a hagyományos turistákat, teszi ezt egy olyan ország ameleyben a GDP 7 százaléka turizmusból származik. CNTraveller: top 10 novemberi utazási cél. CNN: Új- Zéland minden turistájától pénzt fog kérdni, kivétel az ausztráliaiaktól. Bootsnall: vonatok, íme a legszebb 12. Well&Good: Isten hozta a transzformatív turizmusba!

Hírek természetről, térről, fenntarthatóságról és utazásról.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

ESPRESSO

RIPORT

TheDailyBeast: Betekintés az amerikai háborús bűnök múzeumába.

WORLD CUP ÉS SZOKRÁTÉSZI FILOZÓFIA

Ha szeretik a labdarugást, vagy minimum a sportot, melegen ajánlom Serghei Rugasky (Scena9) írását a világ egyik legkülönlegesebb focistájáról, valamint egy őrült demokráciai kísérletről, a diktatúra kellős közepében + DailyMail összegyűjtötte a VB összes kiadásának plakátjait, a CreativeBlog pedig a legjobb logókat + Regele gol: Románia első fellépése a VB első kiadásán, 1930-ban, Montevideóban.

iQ

ScienceFocus: Ha az aztékok 95%-a európaiak által hozott betegségekbe halt bele, akkor miért nem történt ugyanez az európaiakkal és az azték betegségekkel?

COLTRANE

OpenCulture: John Coltrane eltűnt albumának első dallama. A nemrég megtalált 1963-as kollekció a hónap végén lát napvilágot.

SMOOTH CRIMINAL

CBSNews: a Michael Jackson által megvalósított antigravitációs illúzió titka.

R.I.P

INRNG: Elhunyt a „harmónika királynője”, Yvette Horner, a Nemzetközi Harmónika Verseny bajnoka. 95 éves volt.

Az ESPRESSO, hangulat, kávé vagy tea környezetében.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

A SAVANTGARDE projektet a COMBRIDGE támogatja,

a Deutsche Telekom Csoport tagja.

*

Fordítás: Dobre Nóra

A fordítást a Polgár-Társ Alapitvány támogatja.

 Copyright © SAVANTGARDE, Minden jog fenntartva.

E-mail cím:
newsletter@savantgarde.ro

______________________________________________________________

Did you like this? Share it: