2019. február 17. vasárnapDonát
EUR = 4.7383 RON
USD = 4.2016 RON
HUF = 1.4898 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,657.08(0.20%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%
ARCHÍVUM

Savantgarde #22

közzétéve: 2018-06-11 10:48

A Savantgarde hírlevél tudományos és technológiai hírek heti hírlevele. Az eredeti ötlet úgy szólt, hogy: „7 nap 7 percben.” Ennél azért egy kicsit hosszabbra sikerült.

______________________________________________________________

TheConversation: A mesterséges intelligencia a jövőben szaglásérzettel rendelkezhet majd, lehelet által tudna betegségeket azonosítani. Fotó: Richard Legner/Getty.

______________________________________________________________

SCI-TECH

DÉJÀ VU

Slate: A Facebook minimum 60 vállalat, köztük az Apple, a Blackberry, a Samsung, az Amazon és a Microsoft részére tett lehetővé temérdek számú felhasználóhoz való hozzáférést. Egyes esetekben a cégeknek hozzáférésük volt vallási, politikai nézeti, és egyéb személyes adatokhoz, sőt, a felhasználók ismerőseinek adataihoz is, még akkor is, amikor a felhasználók blokkolni próbálták a harmadik felek részére történő adatmegosztást. A cégek között szerepel a Huawei is, amelynek a kínai kormánnyal való kapcsolatairól nem egyszer figyelmeztettek az amerikai hírszolgálatok. Hogy mennyire komoly probléma a kínai kapcsolat a Facebook számára, arra a TheAtlantic próbál magyarázatokat találni.

HÁROM SZÜLŐ GÉNJEIBŐL

Egy kijevi klinika orvosai olyat csinálnak, amit senki más: meddőséggel küszködő nőknek segítenek három szülő génjeiből gyerekeket szülni: az anya, az apa és a donor génjeiből. Miért? Mert minden anya szeretne vérkapcsolatot is a gyermekével, mondják az ukránok. Az argumentum elég erősnek tűnik, viszont kevésbé a bioetikusok számára. Egy NPR tudósítás a helyszínről.

HI, TECH!

Egy korszak vége: a Yahoo Messenger bezár július 17-én. Véglegesen. A hírek és gyakori kérdések arról, ami ezután következik a TechCrunch-ban.

Reuters: A kínai hackerek 614 GB mennyiségű titkos adatot nyúltak le az amerikaiak tenger alatti háború terveiről.

Desktop Vodă: Egy pár bejelentés azon legfontosabbak közül, amelyek a Worldwide Developers Conference-en, az Apple nagy eseményén hangzottak el. Bővebben a VentureBeat összeállítása.

Jövő héten kezdődik az Interactive Eastern and Central Europe (iCEE.fest), Bukarestben.

ZDNet: Feltörték az My Heritage ADN teszthonlapot, ezzel több mint 92 millió felhasználónak – ennyien iratkoztak fel a lapra 2017 októbere óta – ártottak.

VanityFair: Miért találkozott a Cambridge Analytica egyik vezetője Julian Assange-el?

MIT TechnologyReview: A mi algoritmusaink nem fognak ártani. A Google „hét parancsolatot” adott ki a cég AI szakértőinek, minden elv tiltja a katonai technológiák gyártását.

BBC: Felhők a hullámok alatt: a Microsoft egyik adatszerverét, egy kb 15 méteres masinát vetett a tengerbe, azért is hogy hűtse, másrészt azért, hogy tesztelje lehetséges-e így csökkenteni a fenntartási energia költségeit.

NewScientist: A kvantumszámítógépek furcsábbak és sokkal erősebbek, mint gondoltuk volna.

Oroszország és Kína folytatják befektetéseiket hiperszonikus téren, bár az amerikaiak sem lazsálnak: a CNBC hiperszonikus fegyver-programról ír, a befektetésről, ami 928 millióra rúg, valamint a Pentagon téma körüli hallgatásáról.

A VPNFilter egy olyan malware, amely már több százezer router-t fertőzött meg világszinten, és sokkal veszélyesebb, mint eredetileg tűnt, elemzi a Talos, a Cisco kibernetikai biztonsággal foglakozó egysége, idézi a Cyberscoop.

ThePoint: Az elmúlt 12 hónapban az amerikai cégek fele volt áldozata kibernetikai támadásoknak, mutat rá egy 400 IT vezető bevonásával végzett kutatás. Ami még több aggodalomra ad okot viszont, hogy a támadások átlaga a vizsgált időszakban majdnem 30.

Adevărul: Vizen az első, Romániában gyártott elektromos komp.

ZDNet: Az orosz Google, a Yandex optimalizálja sofőrmentes autoját a behavazott utakra, és egyéb orosz közlekedésre specifikus kihívásokra. Egy rövidfilm a moszkvai utakon való tesztelésről.

WIRED: Interjú Craig Federighivel, az Apple szoftverekért felelős vezetőjével.

A SCI-TECH a hírlevél főrovata, tudománynak és technológiai innovációnak szentelve.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGEK

Az IBM olyan versenyt indít, amelyben 200 000 dollárt nyújt annak a csapatnak, amely a legjobb, természeti katasztrófák esetén alkalmazandó előkészületeket leíró ötletet hozza.

TheJapanNews: A japán törvényhozók egy olyan dokumentumot hagytak jóvá, amely lehetővé teszi az elhagyatott területek kibérlését; ezekből egyre több van az utóbbi években, a Curbed pedig kitér az elhagyatott területek fenntartási költségeinek leírására, amelyek meglehetősen magasak.

CNBC: A kibernetikai bűncselekmények és ezek növekedése jelenti a legnagyobb kockázatot a világon, továbbá az országok közötti konfliktusok és a piacok beomlásai azon veszélyek, amelyek nagyobb hatással bírhatnak a gazdaságokra, mint a természeti katasztrófák, véli egy Lloyd tanulmány. Az ember által okozott krízisek a világ városainak évi 320 milliárd dollárjába kerülhetnek.

Lényeges különbség létezik viszont aközött, ahogy a technológiai ipar, illetve a felhasználók látják az intelligens városok lényegét, valamint aközött, ahogy az emberek a technológia saját és közösségeik életében történő szerepéről vélekednek, írja a SmartCities több forrásból idézve.

A nagy fegyverszerető izlandiaknák 2007 óra nem történt fegyveres emberölés. A NBCNews szerint az amerikai jenkik igazán tanulhatnának tőlük. Mondjuk a japánoktól is.

Csoportos IQ és EQ.

______________________________________________________________

Statista: Alkalmazási esélyek, a tetoválások testen való elhelyezése szerint.

______________________________________________________________

Még egy olvasnivaló: „Alfa Romeo és Beta Mercutio között ”, a Savantgarde.ro-n.

______________________________________________________________

WIRED: Zenei celebritások „kerülnek színpadra” hologrammok segítségével.

______________________________________________________________

LIFE & STYLE

A 20 és 64 év közötti románok közel 20%-a 2017-ben más EU országban lakott. Az egyéb EU-s országokban élő románok aránya jelentősen megnövekedett az utóbbi tíz évben, 7,4%-ról 2007-ben, 19,7%-ra 2017-ben. A legmobilisabb európaiak vagyunk. Hogyan lettek a romániaiak elsők mobilitásban az EU-ban? Ezt próbálja megmagyarázni a Scena9.

TheAtlantic: A komolyabb autizmus vizsgálásával és megértésével foglalkoznak kínai szakértők, akik olyan kutatásba fogtak, amelyet az USA-ban nem tudtak volna megvalósítani: genetikai vizsgálatok mentálisan zaklatott majmokon.

NewScientist: A fogorvosok szaglással tudják érzékelni a páciensek félelmét.

CNet: Az amerikai hadsereg kitalálta a kávé/koffein fogyasztásának tökéletes kombinációját az ideális időpont figyelembe vételével a maximális hatékonyság elérése érdekében. + a ScienceDaily szerint a csapatmunka azon személyek körében, amelyek koffeinmentes kávét isznak, sokkal kevésbé hatékony a természetes kávét fogyasztó való összehasonlításban.

A modern ember génjei egy nagyon különleges, 5000 évvel ezelőtti történésre mutatnak rá: az Ázsiai, Európai és Afrikai férfipopuláció többsége kihalt, 17 nőre /  egy férfi aránnyal, írja a LiveScience.

ScientificAmerican: James Hudspeth közel 50 éve tanulmányozza az ember belső fülét, ez pedig egy Kavli-díjat is hozott neki. A neurológiai szakértő szerint a fülünkben egy „fordított zongora” van, és részletesen leírja a fülben keletkező vibrációk hangra való változásának varázsát.

InformationIsBeautiful: Íme egy okos infografika, amely segít megtudni milyen mértékben csökkenti vagy növeli a diéta, étkezés vagy mozgás a rák kockázatát.

TheOutline: Japán lehetne az első önvezető autókkal ellátott ország. A rendszert a 2020-as olimpiáig pontra is tehetik.

NPR: A Miss Universe szépségverseny feladja a fürdőruhás versenyt, és „új korszakot” indít.

BBC: A hangszínünk elárulja azt, hogy mennyit keresünk.

LIFE & STYLE: Élet és szépség hírek.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Ha szereted a SAVANTGARDE-ot, híreszteld!

______________________________________________________________

Horizon: Az egyik legkifejlettebb nem-humán kommunikációs forma a méhek tánca. Ha sikerül kikódolni, a tudósok megkönnyíthetik a termelők életét, és termékeik is egészségesebbek lesznek.

______________________________________________________________

TERMÉSZET

TheGuardian: A zöld aktivistáknál egyre inkább divat a műanyag: Ben Lecomte átúszni tervezi a nagy csendes-óceáni szemétszigetet azért, hogy tudatosítsa a világ számára azt, hogy mekkora kárt teszünk a műanyag szennyezéssel. A francia kedden indult a japán partról, és tervei szerint hat hónap alatt jut el San Francisco városába. Az út kb. 8 000 km hosszú, ebből kb. 1 600 a szemétszigeten keresztül vezet, ami mintegy 80 000 tonnányi és háromszor nagyobb felülettel rendelkezik mint Franciaország. Lecomte több ilyen szép őrületet tud magáénak: például 1998-ban átúszta az Atlanti Óceánt. Sok sikert neki!

Undark: Fájdalom az állatokkal kísérletező laboratóriumokban: mennyi is a tűrhetetlen?

Az emberek, papagályok és majmok mellett a méhek azon kevés teremtmények közé tartoznak, amelyek ismerik a nulla értékét, értesít a Science.

Agerpres: A delfinek „nevek” használatával szólítják meg egymást.

TheAtlantic: Egy harvardi professzor azt állítja, hogy ki tudná vonni a szén-dioxidot az atmoszférából, sőt nem is akárhogy: ipari mennyiségekben, 2021-ig.

UTAZÁS

MSN: 30 olyan út, amelyen minden sofőrnek vezetnie kellene legalább egyszer életében. És bizony, köztük van a Transzfogaras is. Ha pedig az oroszországi VB-n részt vennének, íme egy pár jótanács könnyed tekergéshez Szentpéterváron és Moszkvában. Ha Izlandnak lenne egy ország-szlogenje, az a „þetta reddast” lenne, vagyis az, hogy végül minden dolog megoldódik. A BBC a szigetlakók váratlan életfilozófiájáról ír.

NÉZD AZ EGET

LiveScience: Miért vizelnek az asztronauták az űrutazáshoz vezető buszon? Alphr: Egyre hosszabbak a nappalok, a Holdnak köszönhetően, amely évente 3,82 centiméterrel távolodik a Földtől. TheVerge: A NASA metánt talált a Marson. Eredete egyelőre rejtély, viszont a NASA szekértők szerint egyéb szerves vegyületek is szóba jöhetnek, ebben az esetben viszont a dolgok rendkívül érdekessé válhatnak.

Hírek természetről, térről, fenntarthatóságról és utazásról.

______________________________________________________________

@ Christopher Furlong/Getty Images.

TheAtlantic: a Nagy Háború harcterei 100 év után.

______________________________________________________________

ESPRESSO

STORY

TheWahingtonPost: Egy távoli sztori, ami egyébként lehet igen közeli is: a venezuelaiak történelmi exodusa: 400 000 hagyta el az országot ez év első 5 hónapjában, ők az előbbi 2 évben történt 1,8 milliós migráció után vándoroltak el. Orvosok, tanárok, villanyszerelők, és egyéb szakemberek. Az ország 2016-ban 31,57 milliós populációt számlált.

PROFIL

TheEconomist: Történelmi jóslás: kevésbé ismert dolog manapság az, hogy Evgheni Zamiatin egy kiábrándult bolsevik volt, írásai pedig többek között George Orwell, Aldous Huxley és Kurt Vonnegut műveire is kihatással voltak. Az 1921-ben publikált “Mi” című regénye, amelyet Romániában is kiadtak, egy olyan jövősztori, amely olyan emberekről szól, akik robotokká válnak, mi több, félelmetes drónok vezetik őket. Profetikus meglátásaival klimaváltozásról és felügyeleti kultúráról, Zamiatin körülbelül annyira releváns manapság, mint száz évvel ezelőtt.

RIPORT

Múlt hónapban az AHC Potaissa Torda megnyerte a Challenge Cup trófeát, két AEK Athénnal játszott mérkőzésen. A visszavágót a Nikos Galis Olympic Indoor Hall-ban játszották, amelynek kapacitása 18 500 hely. „Az iskolaudvari óriások” egy nagyon jó szöveg a PressOne-ban.

DOSSZIÉ

A városi prosperitás, a vidégi szegénység, és a bizalmi deficit. Egy Brookings elemzés Romániáról.

RETRÓ

A nudizmus kultúrája Németországban újraéled. Egy DeutscheWelle feature.

FOTÓ

NatGeo: Tizenkilencedik századi fotók egy drámai mézeshétről, amely végül öt évesre sikeredett. CityLab: Papírból és álomból gyártott városok.

INTERJÚ

QuantaMagazine: Olyan időkben, amikor igencsak nehezen tesztelhető ötletek, mint például a multiverzum, egyre inkább jelen vannak és dilemmákat produkálnak, Michela Massimi, az Edinburghi Egyetem professzora, valamint a Royal Society egyik nemrég kitüntettetje, megvédi a tudományt azokkal szemben, akik szerint ez túlságosan eltávolodik a fizikai valóságtól: „Amit úgy gondolok, hogy valóban elveszítettünk, a maga a tudomány különleges megközelítése. Elvesztettük azt a gondolatot, ami a reneszánszban is, a tudományos forradalom idejében is jelen volt, ami szerint a tudomány része tág kulturális történetünknek.”

WORLD CUP

Aphr: Egy elemző cég megjósolta a VB minden egyes eredményét. Hiába a fáradozás, egyszerűen meg kellet volna kérdezniük Lineker-t. Az iNews viszont arról ír, hogy mindig azok a csapatok győznek, amelyek szenvedéllyel éneklik himnuszukat.

PODCAST

CEU: „Dollars in my pockets”, Sergiu Novac antropológus podcastja szegénységről és pénzügyi kalandokról Ceauşescu Romániájában.

iQ

Undark: Vádolható-e a Google és Facebook az általuk hostolt orvosi csalásokért?

VÉLEMÉNY

Elizabeth Holmes (Theranos), Travis Kalanick (Uber), Evan Spiegel (Snap), Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon) és mások. Úgy tűnik hogy sosem létezett olyan a történelemben, mint most, amikor egy cég alapítójának ennyi befolyása legyen. Christopehr Mims (The Wall Street Journal) szerint a technológiai szuperhősök korszakának zárulnia kell.

R.I.P.

Elhunyt a híres brit szakács és író, Anthony Bourdain. 61 éves volt + TheGuardian fotók az életéről.

Az ESPRESSO, hangulat, kávé vagy tea környezetében.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

A SAVANTGARDE projektet a COMBRIDGE támogatja,

a Deutsche Telekom Csoport tagja.

*

Fordítás: Dobre Nóra

A fordítást a Polgár-Társ Alapitvány támogatja.

 Copyright © SAVANTGARDE, Minden jog fenntartva.

E-mail cím:
newsletter@savantgarde.ro

______________________________________________________________

 

Did you like this? Share it: