2019. március 24. vasárnapGábor, Karina, Ders
EUR = 4.7509 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.5039 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,031.50(-0.20%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%
ARCHÍVUM

Savantgarde #21

közzétéve: 2018-06-04 17:32

A Savantgarde hírlevél tudományos és a technológiai hírek heti hírlevele. Az eredeti ötlet úgy szólt, hogy: „7 nap 7 percben.” Ennél azért egy kicsit hosszabbra sikerült.

______________________________________________________________

NatGeo: Egy átlag, egészséges, edzetlen ember nem bír két percnél többet oxigén nélkül víz alatt maradni. Indonéziában viszont „a tengerek nomádjai”, a világhírű búvárok, akár 13 percet is képesek víz alatt eltölteni. Titkuk a lépükben található, pontosabban egy olyan génben, amely felelős ennek méretéért.

______________________________________________________________

SCI-TECH

NOE NANÓ ÁRKÁJA

SingularityHub: Az elmúlt évtized biotechnológiai fejleményei gyors fejlődéshez vezettek olyan területeken, mint az orvostudomány, a táplálkozás, az ökológia vagy a neurológia. Arányosan nőtt a további megvalósításokra való törekvés is. Csak egy példa a The Earth BioGenome projekt, amelynek célja az összes földi életforma DNS-ének összegyűjtése.

MEGTAGADTÁK

Gizmodo: A Google nem hajlandó megújítani a Pentagonnal való ellentmondásos, amerikai hadsereg kísérleti programjára vonatkozó szerződését, amely mesterséges intelligenciát szeretne felhasználni a harctereken készített képek gyors elemzésére. A pénteken bejelentett döntés alapját a vállalat munkavállalóinak programmal való elégedetlensége képezi. A FastCompany azon töpreng, hogy a technológiai ipar milyen szerepet fog majd játszani a Pentagon projektben.

GONDOLATOK OLVASÁSA

ScinceDaily: Amikor beszélünk, ahhoz hogy szavak és mondatok alkotására szükséges hangokat tudjunk kiadni, közel 100 izmot mozgatunk meg (ajkak, arc, nyelv és a nyak). A közelmúltban végzett kutatások bemutatják, hogyan koordinálódnak az agyban e komplex mozgások. A kutatók azt állítják, hogy megvalósulnak a feltételek olyan új generációs szerkezetek létrehozására, amelyek révén a gondolatokat majd beszéddé lehet alakítani, természetesen elsősorban azok számára, akik nem tudnak beszélni. Az agyi implantátumok képesek figyelemmel kísérni a beszédhez kapcsolódó idegi aktivitást, és ezeket nagy sebességgel lefordítani mesterséges nyelvekre.

KIBERNETIKAI BIZTONSÁG

A HarvardBusinessReview bemutatja a kibernetikai biztonsági helyzetét 2017-ben, több országban működő vállalatokkal készített interjú alapján. Függetlenül attól, mennyit költ a cég a csúcsminőségű hardverek és szoftverek vásárlására, illetve a tréningek és a szakemberek képzésére, amennyiben az alapvető operációs rendszerek digitálisak és bármilyen formában internethez vannak kapcsolva, sosem lesznek teljesen védettek kibernetikai támadások ellen. A megoldás egy teljesen új megközelítés.

RENDEZVÉNYEK

  • Szerdától, HR Giger, az Alien alkotójának több mint 30 műve először lesz kiállítva a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban. A kiállítás megtekinthető június 30-ig.
  • Június 5., Bukarest: The Android Experience.
  • Június 14-15., Bukarest: Interaktív Kelet- és Közép-Európa (iCEE.fest).

Hi, Tech!

TheVerge: A Google és a Facebook 8,8 milliárd dollárt fizethet GDPR szabályzatok megsértéséért.

NYTimes: BigTech aggodalmak? A kínai aggodalmakhoz viszonyítva, az amerikai óriások szelíd bárányok.

„Ez teljesen lenyűgöző: hogyan tud egy olyan szelíd fény, mint például a látható fény, olyan áthatoló sugárzást létrehozni, amelyet két méternyi beton is alig tud megállítani.” Hotnews videóriport a Măgurelei Atomfizikai Intézetből.

VentureBeat: A Torontói Egyetem kutatói olyan algoritmust fejlesztenek ki, amely megsemmisítheti az arcfelismerő rendszereket.

A WIRED arról ír, hogyan fejlesztettek ki a San Quentin foglyai egy keresőmotort.

ZDNet: Hogyan befolyásolja a technológia a szállítás jövőjét? Amint Churchill mondta: a vízben, a levegőben és a földön. Számok és grafikonok a leírásban. Érdemes elolvasni!

Bloomberg: A japánok olyan robotot fejlesztettek ki, amely képes a hamis hírek 99%-át kiszűrni. Sőt, friss híreket talál és alakít hírré. Sőt, újságíróra nincs is szüksége.

PewResearchCenter: Egyre több fiatal amerikai mond le Facebookjáról, a YouTube az új kedvenc hub.

A világ legfontosabb Apple eseménye, a Worldwide Developers Conference 2018 körül, amely a héten kezdődik, túlságosan is nagy a csend. A CoDesign megpróbálja megmagyarázni, hogy miért is.

KavliPrize: Csütörtökön került sor a 2018-as Kavli-díjak átadására. Az egymillió eurós díjakat kétévente adják át asztrofizikai, nanotudományi és neurológiai kutatók „ismeretlen hőseinek”.

WEForum: Hogyan növeli a mesterséges intelligencia egy nukleáris háború kockázatát?

„A technológia változásának üteme túl gyors ahhoz, hogy egy generáció alkalmazkodni tudjon ezekhez.” A PressOne interjúja Ricardo Mendez, a dél-koreai innovációs óriás, a Samsung Next európai műszaki igazgatójával.

Adevărul: A Noah Watches a Romániában tervezett és gyártott első, intelligens, fából készült óra piacra dobását készíti.

A Norman egy olyan algoritmus, amelyet a Massachusetts Institute of Technology csapata hozott létre, azért, hogy olyan képeket tudjon értelmezni, amelyek a mesterséges intelligencia „békés” verzióját képezik. Lévén, hogy a Hitchcock Psycho filmjének pszichés karakteréből inspirálódott, az MIT alkotása nem túlságosan boldog képet mutat a világról. A BBC szerint egyenesen pszichopata.

R&T: A hőn áhított Ferrari Modulo megtette első tesztjét.

A SCI-TECH a hírlevél főrovata, tudománynak és technológiai innovációnak.

______________________________________________________________

  

Hol volt, hol nem volt: Álmatlanság? Íme egy olyan alkalmazás, amely a GDPR-t estimesévé alakítja.

______________________________________________________________

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGEK

CBC: Sabin Cornoiu építész, Alexander’s Garden című projektje nyerte el a Winnipeg dokkok újjáépítési versenyét Kanadában.

TheEconomist: Hogyan tervezzünk vízálló várost. Az éghajlatváltozás korában Rotterdam, mint kikötőváros, területének 80%-ával tengerszint alatt, a világ várostervezésének legérdekesebb tesztelési helyévé vált.

WEForum: Centenárium: Finnország a bolygó legboldogabb nemzetével, újabb örömhírrel kényeztet évszázados ünnepélyén: közel 100 millió eurós könyvtárat avatott.

Hotnews: Bikers for Humanity: motorosok segítenek e hétvégén házak újraépítésében Chirnogeni-ben, Constanța megyében.

Agerpres: A Spanyol Nemzeti Könyvtár egy olyan spanyol gasztronómiai útmutatót hozott létre, amely 15. és 19. századi könyveket, szótárakat, tanulmányokat és egyéb online forrásokat tesz elérhetővé.

CityLab: Interjú Donald Shouppel, a parkolási politikák vizionárius gurujával.

Csoportos IQ és EQ.

______________________________________________________________

Canalul de Știri: Olyan lassúak a kolozsváriak, hogy be is üzemelték az ország első elektromos buszait.

______________________________________________________________

Még egy olvasnivaló: „IQ-s múzsa: Sound of Science ”, a Savantgarde.ro-n.

______________________________________________________________

TheGuardian: június 24-től a nők is vezethetnek autót Szaúd-Arábiában, közli a Vogue Arabia e havi kiadásában. A történelmi pillanatot olyan fedőlappal látják el, amely Hayfa Bint Abdullah Al Saud hercegnőt ábrázolja a volán mögött. Bizony, pontosan ez a helyzet hozza ellentétbe a szaúdi hatóságok intézkedéseit, azokkal szemben, akik küzdenek a nők jogaiért. Human Rights Watch jelentése szerint május közepétől legalább 11 aktivistát tartóztattak le Szaúd-Arábiában.

______________________________________________________________

LIFE & STYLE

11 vidéki gyerek közül egy éhesen fekszik le esténként, kettőből egy nem mos fogat reggel és este, 3% pedig sosem mos fogat, írja a Hotnews, ídézve a World Vision tanulmányát, romániai gyerekekről.

A TheAtlantic azt írja, hogy az ateisták néha istenfélőbbek, mint a keresztények, egy olyan tanulmányt idézve, amely arról ír, hogy mennyire keveset értünk az ateisták vagy agnosztikusok nézeteiből.

Futurity: A mesterséges idegek meg tudnák éreztetni a robotokkal az érzéseket, reflexeket.

BigThink: Az amerikaiak magányossága járvánnyá válik, és a helyzet egyre rosszabb + egy TheAtlantic film a magány igazi kihívásairól. Alexandra de Steiguer története, aki 19 telet töltött egy szigeten, szállodára vigyázott szezonon kívül.

A ViitorPlus jelentést tesz közzé a romániai hulladékgyűjtő rendszerről. Nagyon rosszul állunk.

ScienceBlog: Külön helye van az agynak, a spirituális élmények feldolgozására.

JWTIntelligence: A közösségi oldalak szép és kevésbé szép oldalát elemzik a kutatók. Azt vizsgálják, hogy mennyire ártalmas az egészségre.

CityLab: Azon városokban, ahol az újságok eltűnnek, nőnek az adminisztratív költségek – mondják azon kutatók, akik az 1996 és 2015 közötti amerikai média hanyatlását tanulmányozták.

Hogyan hat a technológia a vizuális művészetekre? NYTimes interjú egy NYTimes újságíróval.

TheGuardian: Az erő az ukránokkal van: néhány odesszai művész egy hidegháborús szobrot a Csillagok háborúja emlékére alakított át.

LIFE & STYLE: Élet és szépség hírek.

______________________________________________________________

CUCLI: Hihetetlen barátság egy teherautóvezető és galamb között.

______________________________________________________________

 BoredPanda: Comedy Wildlife Photo Awards 2018, egy jelölt tőlünk is.

______________________________________________________________

Ha szereted a SAVANTGARDE-ot, híreszteld!

______________________________________________________________

TERMÉSZET

Az orrszarvúak orvvadászata 2007-től 2014-ig 9000% -kal nőtt, egy olyan szintű szervezett bűnözéssé vált, amelyet szinte lehetetlen leállítani a hálózat nemzetközi kapcsolatai, valamint az ebben résztvevők sokfélesége miatt, hastáncosnőktől, vietnami bűnözőkig, volt dél-afrikai zsarukig, észak-koreai diplomatákig. Egy BBC jelentés. Kötelező olvasmány!

NewScientist: H2Oh! A víz nem egy folyadék. Kettő.

Smithsonian: Európa legidősebb fáját fedezték fel. Az avarok idejéből való, vagyis több mint 1200 éves.

Egy századnyi iparosodása és gyors városfejlesztés után a méheknek többet kell repülniük, és kihalással fenyegetik őket. Az ember élete viszont rendkívül nehéz lenne, ha a méhek eltűnnének, vélte Darwin, akit a Bee Saving Paper idéz. A projekt egy olyan biológiailag lebomló papír előállítását veti fel, amely egyedi formájú glükózt tartalmaz, gyarkolatilag méheknek szánt energiaitalként működhetne. Valószínűleg ez lenne az első olyan papír, amit ha földredobnánk, a természet kifejezetten élvezne.

NewScientist: 11 kihagyhatatlan természeti csoda.

UTAZÁS

Byrslf: Hogyan utazhatsz munkaidő alatt. TheGuardian: 20 nagy hagyományú fesztivál Európában. HarvardBusinessReview: Mennyire károsak az egészségre az üzleti utazások. iNews: A legjobb 15 kemping a brit parton.

NÉZD AZ EGET

Adevărul: a VSS Unity, a Virgin Galactic által működtetett turista űrrepülőgépe sikeresen befejezte második repülési tesztjét, és elérte a 35,4 kilométer magasságot. Space: Űrbeli hírszerzés keresésében (INFÓGRAFIKA).

Hírek természetről, térről, fenntarthatóságról és utazásról.

______________________________________________________________

Elvégre június elseje volt: Loved By All. The Story of Apa Sherpa.

______________________________________________________________

ESPRESSO

TÖRTÉNET

Medium: Hogyan és miért hozta létre a CIA a Google óriást. A megfigyelőgép mögötti hálózatról, egy végtelen háborúról és a Skynet-ről.

INTERJÚ

Az ElPais Jürgen Habermasszal beszélget. A filozófus nézetei korunk égető témáiról: nacionalizmus, migráció, internet és Európa.

FOTÓ

GettyImages: 600 kép a Robert Falcon Scott által vezetett a déli-sarki expedícióról.

Timeline . Fighting Terrorism Since 1492. A XIX. Század végén progresszista volt „kiölni belőle az indiánt, így megmentetni az embert ”. Tehát annak érdekében, hogy ne végezzék ki őket, az amerikaiaknak asszimilálódniuk kellett. Lencsére fogva a szocializáció utáni helyzet + több tucat kép arról, hogyan éltek természetes környezetükben, „sápadt arcúak” nélkül, ITT.

REVISITED

NewYorker: Miért nő az európaiak magassága és az amerikaiaké nem. Hollandia az óriások bolygójává vált: több mint egy évszázaddal ezelőtt lakói a legalacsonyabb európaiak közé tartoztak, ma a legmagasabbak a világon. Egy évszázad alatt átlagosan közel 20 cm-rel nőttek. A világ legmagasabb népeinek története.

TRANSFORM THE ORDINARY

Masterclass: Malcom Gladwell, a Blink és The Tipping Point szerzője írni tanít. Egy év, 24 online tanfolyam, 180 dollár.

DOSSZIÉ

NewsRomania: Az 1970-es években Románia volt az amerikai katonák legnagyobb nyugat-európai sertéshús beszállítója. Suceava, Galaţi és Severin városok vágóhidaiban amerikai katonai tisztek felügyelték a termelést, a csomagolást és a szállítást. Az amerikai katonai ellenőrök számos gyanús tevékenysége viszont az amerikai hadsereg hírszerző szolgálatai nyomozásba kezdtek, miután számos tiszt gyanús helyzetekbe, üzletekbe keveredett, megtorlástól, autóbalesetig, alkoholizmuson keresztül. Az amerikai jelentésében, amit 1986 márciusában állítottak össze, rendkívüli színben pompáznak a leírt karakterek, a vágohíd igazgatójától a szállodai prostituáltakig.

iQ
SingularityHub: Vajon erkölcsös-e halhatatlanságot kívánni? A hosszú életről beszélgetve rabbikkal, papokkal, vatikáni szakértőkkel.

Az ESPRESSO, hangulat, kávé vagy tea környezetében.

______________________________________________________________

NY utolsó szódása. Nem csupán vízről és üvegről van szó. E „o particulă” a istoriei. Ez a történelem “részecskéje”.

______________________________________________________________

A SAVANTGARDE projektet a COMBRIDGE támogatja,

a Deutsche Telekom Csoport tagja.

*

Fordítás: Dobre Nóra

A fordítást a Polgár-Társ Alapitvány támogatja.

 Copyright © SAVANTGARDE, Minden jog fenntartva.

E-mail cím:
newsletter@savantgarde.ro

______________________________________________________________

Did you like this? Share it: